VipCareCuracao maakt een behandelplan dat toegespitst is op jouw specifieke problemen. Er wordt gewerkt met cognitieve gedragstherapie, schematherapie, Psycho-educatie, en systeemtherapie. Het 12-stappen Minnesota model vormt een belangrijk onderdeel van het behandelplan.

12 stappen Minnesota Model

 1. Erkennen dat je verslaafd bent. Dit is essentieel voor je herstel.
 2. Geef toe dat je hulp nodig hebt.
 3. Aanvaard de geboden hulp.
 4. Maak de balans op van je leven.
 5. Beken de misstappen tegenover jezelf en je omgeving.
 6. Ontdek je zwakheden en tekortkomingen.
 7. Werk aan je zwakheden en tekortkomigen.
 8. Maak een lijst van de belangrijkste mensen in je leven.
 9. Vraag vergiffenis aan de mensen op je lijst.
 10. Kijk kritisch naar jezelf en erken je fouten.
 11. Ga opzoek naar kalmte en rust.
 12. Deel je ervaringen met je lotgenoten.

De meest gebruikte methode in Nederlandse klinieken is cognitieve gedragstherapie. Het is de meest intensieve vorm van behandeling. Bij cognitieve gedragstherapie staan twee zaken centraal.

 1. Het veranderen van je gedrag
 2. De manier van denken

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met cognitieve gedragstherapie de beste resultaten te boeken zijn. Hoe je denkt is van invloed op de dingen die je doet én hoe lekker je in je vel zit. Er wordt gewerkt met een ABC-schema.

 1. Gebeurtenis: dat specifiek in jouw leven voortkomt
 2. Gedachten: Wat je denkt bij een gebeurtenis (A)
 3. Gevoel/Gedrag: Wat doe of voel je bij die gedachten (B)

Een gedragstherapeut zal eerst samen met jou het schema helder krijgen. Om van je verslaving af te komen zal hij of zij zich vooral richten op onderdeel B. Je gedachten.

De therapeut gebruikt verschillende technieken om je gedachten te veranderen, oftewel: je leert anders denken. Na een intensieve behandeling heb je het probleem achter je verslaving aangepakt. Ook ben je minder vatbaar om opnieuw de fout in te gaan. Bij terugkeer zijn er groepen waar je je kan aanmelden en krijg je een buddy (dat zijn oud cliënten die nog steeds clean zijn) als ruggensteun.